Jedna programerska knjiga…

Nedavno sam objavio članak gde preporučuje deset knjiga koje nemaju veze sa softverom i podelio svoje iskustvo sa čitanjem literature koja nije usko-stručna (gde pod usko-stručnom smatram stvari vezane za proizvodnju, prodaju i podršku softvera). Kao zaključak majskih priča, bilo bi lepo da napišem nešto vezano i za stručnu literaturu.

Nije kao da me iko pita ovakve stvari, alj da mi neko postavi pitanje: “Kada bi morao da mi preporučiš jednu programersku knjigu, koja bi to bila?” odgovor bi bio “Continuous Delivery” koju su napisali Jez Humble i David Farley.

Razlog zašto baš ova knjiga je to što se zasiniva na izuzetno bitnom principu, a to je brza i stalna isporuka softvera korisnicima. Autori je definišu kao sposobnost da se izmena bilo kog tipa (nova mogućnost, promena podešavanja, ispravka defekta, eksperiment) nađe u produkciji ili rukama korisnika, sigurno i brzo, na održiv način. Osnovna ideja na kojoj se stalna isporuka zasniva je da ono što boli treba da radimo češće, ne ređe. Tu ideja prkosi zdravom razumu, ali istraživanja i iskustva mnogih pokazuju da česta isporuka softvera u produkciju smanjuje rizik i nestabilnost sistema.

U prvom nacrtu ovog teksta sam probao da malo detaljnije obradim temu stalne isporuke, principa na kojima se zasniva i promena koje takva praksa unosi u razvojne timove, ali je tekst ispao predugačak. Vrlo brzo je prestao imati smisla i prerasao ideju proste prepruke. Zato bih se vratio na osnovnu ideju: ako bi trebalo da preporučim jednu knjigu o razvoju softvera, onda bi to bila “Continous Delivery”.

continuous-delivery.jpg

Stalna isporuka

Stalna isporuka je sposobnost da se izmena bilo kog tipa (nova mogućnost, promena podešavanja, ispravka defekta, eksperiment) nađe u produkciji ili rukama korisnika, sigurno i brzo, na održiv način.

Konkretnije razloge zašto baš stalna isporuka, a ne nešto drugo bih voleo da laganije razložim pojedinačnim tekstovima tokom sledećih nedelja, tako da bih stalnu isporuku uzeo kao letnju temu. Planirani tekstovi, kao ih vidim sada:

  1. Build Pipeline,

  2. Stalna integracija i testiranje,

  3. Trunk based development,

  4. Stalna isporuka kao poluga za stalna unapređenja.

Želja mi je da se prvo pozabavimo konkretnim stvarima, koje već sutra možete da probate, a da seriju zaokružimo tekstom koji ulazi u srž problema, principe na koje se oslanjamo i kako se stalna isporuka može koristiti kao poluga za stalno unapređenje procesa i poslovanja. ”Meso” na početku, filozofiranje na kraju.

Do sledećeg čitanja, pozdrav sa Fruške Gore. 👋

Previous
Previous

Poluge i pozajmljene merdevine

Next
Next

Čitanje van struke