Najava majskih članaka

Fotografija: Eberhard Grossgasteiger.

Srećan utorak! S obzirom koliko je sati kada ovo pišem, dok završim možda će već biti i srećna sreda. 👋

Voleo bih da u narednom periodu probam nešto - da izaberem temu meseca i da onda svakog četvrtka tokom tog meseca (plus-minus koja nedelje) objavim članak na tu temu. Mislim da tema pomaže da se redovnije piše jer daje strukturu. Odabirom teme se bira i čime će se konkretni članci baviti, što pomaže da se prevaziđe blokada u pisanju. Inspiracija je prelepa stvar, ali treba da te nađe dok radiš, gde sistem i disciplina pomažu.

Ne bih da se ograničim samo na članke koji obrađuju temu, ali je ideja da su ti članci ono što će sigurno da bude objavljeno, a ako uz to imam još nešto da napišem, tim bolje.

Majska tema

Tema koju sam odabrao za maj je “Čitanje i pisanje”. Odabrao sam je zato što imam par članaka u različitim stadijumima završenosti vezano za knjige koje čitam i kako ih biram, kao i o redovnom pisanju, navici koju želim ponovo da izgradim.

Od početka godine do sada sam napisao preko 30 hiljada reči. To je za mene popriličan uspeh, posebno ako se uzme u obzir da sam tokom cele prošle godine napisao tek nešto više od 15 hiljada reči iako sam imao isti cilj kao i ove godine.

Ono što je pomoglo da 2020. bude bolja su iskustva stečena tokom te mršave 2019. godine. Tokom tog perioda sam razvio i usvojio par korisnih alata i tehnika koje mi pomažu da se motivišem da svakodnevno pišem. Jedan od majskih tekstova će se baš time baviti, da podelim iskustva, a i da ostane svojevrsna dokumentacija nastanka jedne lepe navike (jer svakodnevno pisanje to definitivno jeste).

Ali pre tema o pisanju, malo o čitanju jer ono što čitam jako utiče na teme o kojima pišem. U četvrtak ide tekst sa preporukama 10 knjiga koje nemaju veze sa softverom. Da ne razrađujem dalje ovde…

Članci

Lista članaka koje ovog meseca planiram da zaokružim i objavim:

  1. Preporučenih 10 knjiga koje nemaju veze sa softverom. Lista od 10 knjiga koje bih preporučio, a nisu vezane za razvoj, prodaju i podršku softvera. U drugom tekstu pišem o tome zašto smatram da je čitanje van struke važno, a ovde su favoriti,

  2. Nova navika, redovno pisanje. Pre 15 godina sam redovno pisao, ali se ta navika vremenom izgubila. U ovom članku opisujem kako sam uspeo tu naviku da “resetujem” i zašto mi je to bitno.

  3. Čitanje van struke. Literatura koja me privlači je često “u komšiluku“ onoga čime se bavim (vojska, proizvodnja, istorije poslovanja, velikih preduzetnika i kompanija), ali i udaljena (antropologija, istorija itd).

  4. Džoker. Imam par ideja, ali nisam se još odlučio šta će ići 28. maja. Potpuno je u redu odluke odlagati do zadnjeg odgovornog trenutka.

Ukoliko su vam ove teme zanimljive, dodao sam direktna link do RSS feeda gore u meni. Iako je interesovanje za RSS u slobodnom padu (videti grafikon dole), blog nije blog bez njega.

Izvor: Google Trends.

Druga opcija je Twitter (moj proifl je @istdn). Nekada sam o društvenim mrežama i mikro-objavljivanju razmišljao kao o mogućoj platformi za izražavanje, ali sam se od toga ohladio. Ne mogu da zamene lični domen na kome sadržaj spremate i objavljujete po sopstvenim pravilima. Ono u čemu su sjajne je dalje širenje sadržaja koji je tako nastao i ćaskanje o tom sadržaju. Tu im premca nema, pa me zapratite jer ću tamo kačiti kako koji članak objavim, a tamo o istima možemo i popričati.

Previous
Previous

Preporučenih 10 knjiga koje nemaju veze sa softverom

Next
Next

Članak o zapisivanju i ispitivanju hipoteza u Leksikonu