Preporučenih 10 knjiga koje nemaju veze sa softverom

IMG_8807.jpeg

Dobar dan i dobro došli! 👋 U ovom članku imam par dobrih knjige za preporučiti. Ono što im je zajedničko je da nisu o razvoju, prodaji i podršci softvera. Neke jesu “u komšiluku” jer se dotiču poslovanja, proizvodnje, odlučivanja i sličnih tema, ali nisu iz IT-ja, a često se uopšte i ne bave temama XX i XXI veka.

Sve su pročitane, uglavnom tokom 2019. godine, tako da su sveže preporuke. Redosled ne predstavlja top listu, već neki red kojim sam ih primećivao dok sam gledao policu i Audible bibloteku. Idemo lagano…

Komanda (Command). Knjiga o vraćanju bitnosti divizije u modernim operacijama i promenama u stilu komandovanja na tom nivou. Knjiga kreće od nastanka divizije kao potrebe u industrijalizovanom ratovanju (tokom Prvi svetski rat), preko perioda do pada Sovjetskog Saveza, do modernih operacija. Komanda lagano prelazi sa komandanta kao centra odlučivanja ka distribuiranom odlučivanju usled kompleksnosti globalizovanog, povezanog okruženja (komandant i dalje nosi odgovornost). Autor se potrudio da lepo izgadi kontekst pre nego što je krenuo u dubinu.

Amazon | Kindle

Sapijens (Sapiens). Predstavlja se kao kratka istorija 70 hiljada godina čovečanstva. Ova knjiga je definicija širokog pristupa. Jako puno tema i perspektiva je pokriveno. Tako širok zahvat i autorov humor i zaključci navode na razmišljanje, ali ne uvek i na slaganje. To je dobro. Jednodimenzioni pogled na tako složnu pojavu kao što je nastanak i razvoj čovečanstva nije moguć, a ni poželjan. Ukoliko vam se Sapijens svidi, možete pogledati i Homo Deus i “21 lekciju za 21 vek”, koje se lepo uklapaju i stilom i temom sa ovom knjigom.

Amazon | Kindle

Klizanje u nesreću (Drift into Failure). Pogled na nesreće kao što su padovi aviona i svemirskih letelica, izlivi nafte i raspadi tržišta iz perspektive kompleksnosti. Osnovni princip je "klizanje" (drift) gde mala odstupanja od norme postaju nove norme. Postavlja se i pitanje etičnost traženja pojedinačnog uzročnika (krivca) za nesreće u kompleksnim sistemima. Knjiga više ide u dubinu nego u širinu, a preporučujem je zato što je materijal kroz koju sam ušao u problem bezbednosti društveno-tehničkih sistema.

Amazon

Jezik obrazaca (A Pattern Language). Klasik koji dokumentuje obrasce u arhitekturi i pravljenju prostora za život i rad pojedinca, porodice i zajednice. Od trga, preko ognjišta, radionice u okviru domaćinstva, do usvajanja veština kroz šegrtovanje. To su sve obrasci. Ova knjiga je inspirisala mnoge da traže obrazce i na drugim mestima, u dizajnu, razvoju softvera i tako dalje. Nije vizija nekog budućeg društva, ali je puna ideja za razmišljanje i skreće pažnju na svakodnevne stvari koje uzimamo zdravo za gotovo.

Amazon | Kindle

Riba koja je pojela kita (The Fish that Ate the Whale). Sjajna knjiga o ruskom imigrantu koji je iskoristio tromost i rasipnu prirodu velikih uvoznika voća da sebi nađe put do, ni manje ni više, direktorske fotelje jedne od tih kompanija. Ukoliko ste se pitali zašto neke države zovemo banana republikama, saznaćete u ovoj knjizi.

Amazon | Kindle

Titan. Podugačka biografija Džona D. Rokfelera. S jedne strane imate ljude koji su živeli ludo i brzo i koji su za sobom ostavljali vatreni trag, a sa druge imate gospodina Rokfelera koji je živeo sporo i dugo i koji je za sobom ostavio jedno od najvećih bogatstava u modernoj istoriji. Priroda ove knjige je dubina, zato što se detaljno bavi životom jednog čoveka, njegove porodice i kompanije, ali ima dosta širine jer se za svojih skoro 100 godina života desilo puno istorije oko njih.

Amazon | Kindle

Crni jakubinci (The Black Jackobins). Istorijska knjiga koja priča priču o ustanku robova u fancuskoj koloniji San Domingo (današnji Haiti), koja je dovela do nastanka prve nezavisne nacije na Karibima. Da dodatno stavimo stvari u perspektivu, ovaj ustanak je jedini ustanak robova koji je ustanicima doneo suverenu državu slobodnu od robovlasništva kojom su oni sami vladali. Ustanak je predvodio Toussaint L’Ouverture, rob koji se tokom godina suočavao sa daleko nadmoćnijim snagama iz Francuske, Španije i Britanije.

Amazon | Kindle

Antikrhko (Antifragile). Šta je suprotno od krhkosti? Nije čvrstina i nesalomivost. To bilo neko neutralno stanje. Suprotno su stvari i sistemi koji nakon izlaganja stresu postaju bolji. Gospodina Taleba ne moramo da volimo. Sa njime ne moramo da se složimo. Čak ne moramo ni da prihvatimo termin koji je u naslovu knjiige kao vredan dodatak postojećim teorijama. Ali njegova interesovanja sežu jako široko kroz discipline i kroz vreme i stavovi teraju na razmišljanje.

Amazon | Kindle

Skunk Works. Ukoliko tražite sinonim za inženjersku kulturu koja radi i proizvodi na granici nemogućeg, ne treba da tražite dalje. U ovoj knjizi Ben Rich, naslednik legendarnog Kelly Johnsona, opisuje kako je Skunk Works razvijao i u operacijama podržavao letelice kao što su U-2, Blackbird i nama dobro znani F-117 Nighthawk. Ova knjiga je spajk, duboki pogled u jednu zanimljivu i efektivnu inženjersku kulturu.

Amazon

Odmor (Rest). Ideja ove knjige je da ljudi koji rade manje i odmaraju više mogu da postignu puno, živeći srećnije. Bazira se na velikom broju istraživanja i probranim istorijskim anegdotama. To jeste problem, jer je osnova za survivorship i confirmation bias, ali je daleko od toga da ideje iskazane u knjizi čini neistinitim. Ono što me je naučila je da usporim i dam idejama vremena da se slegnu, kao i da se ne osećam loše kada imam potrebu da se odmaram, dangubim, slažem Lego ili bez obaveza istražujem neku oblast koja me interesije.

Amazon | Kindle

Ima još puno naslova koje bih mogao preporučiti. Crta se ipak negde mora podvući, pa sam prednost sam dao sveže pročitanim knjigama koje su mi prve padale na pamet. Nadam se da ćete u ovoj listi naći neke zanimljive knjige. Ako biste želeli još jednu ovakvu listu ili imate da preporučite neke naslove meni sada kada znate neke od tema koje me zanimaju, slobodno ostavite komentar dole 👇 ili pustite poruku na @istdn.

Previous
Previous

Redovno pisanje

Next
Next

Najava majskih članaka