Liebherr R 9800 Excavator, prvi korak

Fotografija: Lego

Fotografija: Lego

Nedavno sam počeo da sastavljam Liebherr R 9800 Excavator 42100. U pitanju je veliki Lego Technic set sa preko 4000 delova, novim motorima i novim načinom upravljanja. Ovo su beleške i zapažanja u prvom kontaktu sa modelom i nakon prvog sastavljenog koraka.

Koraci

Model je u koracima, ali ih ima samo 4 i poveći su. S jedne strane imamo modele kod kojih je sastavljanje podeljeno na veliki broj manjih koraka. Hogwarts zamak 71043 na primer ima nešto više od 6000 delova u skoro 40 koraka. 6x6 terenski tegljač 42070 ima blizu 2000 delova, ali nije deljen na korake tako da svi delovi treba da budu pri ruci tokom sastavljanja.

Liebherr R 9800 je negde između te dve krajnosti. Koraci su dovoljno veliki da zahtevaju više sati da bi se završili, ali nisu toliko veliki da zahtevaju da zaboravite na ceo sto vreme dok traje sastavljanje. Čisto da vidite na šta jedno takvo iskustvo liči sa 1850 delova:

6x6 terenski tegljač, sveže raspakovan! Oktobar 2017.

6x6 terenski tegljač, sveže raspakovan! Oktobar 2017.

Koraci su smisleno birani da bi se zaokruživale jasne celine modela i omogućilo testiranje. Zgodno u svakom slučaju. Mislim da bi mi baš išlo na živce da prvog dana moram da raspakujem i sortiram više od 4000 delova. Umesto toga, kreće se sa nečim puno razumnijim:

Prvi korak, raspakovan i spreman za sastavljanje

Prvi korak, raspakovan i spreman za sastavljanje

Motori i upravljanje

U kompletu dolaze novi, Powered Up motori, kao i dva Bluetooth huba koji omogućavaju upravljanje modelom kroz Control Plus aplikaciju.

Ova aplikacija je namenska i radi samo sa podržanim modelima. Ne može da se koristi sa ovim istim habovima i motorima za kontrolu nečega što sami napravimo. Za to se koristi druga aplikacija, Powered Up, koju nisam imao prilike još da probam.

Kako se određeni korak sastavljanja završi, moguće je kroz aplikaciju odraditi par testova i videti da li se model ponaša na očekivani način.

Ovo je priličan napredak u odnosu na Bucket Wheel Excavator 42055 (prethodni kopač koji sam sastavljao). Kod njega se paket baterija i kontrole dodaju na samom kraju, tako da je testiranje modela moguće tek kada je model skoro ceo sastavljen. Pošto mi je to bio prvi Lego model i nisam znao koliko čvrsto ili labavo neke stvari da sklopim, uspeo sam da zaglavim neke delove. To sam otkrio na samom kraju, pa je odglavljivanje potrajalo.

Sa Liebherr R 9800 modelom takvih problema ne bi trebalo da bude jer se svaki korak lako testira po završetku.

(Budućnost) Baterija

Zanimljiva stvar kod Bluetooth haba je da se blok sa baterijama može izvaditi:

U srednji deo na slici može da se izvadi i u njega ide 6 AA baterija

U srednji deo na slici može da se izvadi i u njega ide 6 AA baterija

Prva stvar koja mi je pala na pamet je da je hab tako realizovan da bi mogle lakše da se menjaju baterije. Baterije u uglu starog Power Functions paketa su umele lepo da me namuče kod vađenja ranije. Lenjo razmišljanje…

Ovo je doba kada manje više sve dolazi sa ugrađenom baterijom i opcijom za punjenje i u to doba se jako teško uklapa igračka koja zahteva 6 AA baterija (ovaj model zahteva čak 12 baterija, jer ima dva Bluetooth haba). Pošto ceo paket može da se vadi, Lego će verovatno napraviti punjivu bateriju koja se umeće u taj slot. Jednim udarcem rešeno par problema:

  1. Modeli ne moraju da se isporučuju sa litijumskim baterijama. Nemanje baterije u paketu je prednost jer spušta cenu samog modela i čini dostavu jednostavnijom, pošto postoji posebna regulativa za transport proizvoda koji sadrže baterije,

  2. Baterija nije sastavni deo haba. Ukoliko bi bila, svaki problem sa baterijom bi zahtevao promenu celog haba. Ovde to nije slučaj, tako da u slučaju problematične baterije menjamo samo nju, a sam hab zadržavamo,

  3. AA baterije su lako dostupne širom sveta. Ni punjive nisu više nisu previše skupe.

Mentalna beleška - nemoj lenjo da razmišljaš!

Korak prvi…

Pošto sam sastavio prvi korak i prošao kroz testove, utisak je da je ovo jedan od najboljih Lego Technic modela koji su izašli u zadnjih par godina. Ima šanse da mi bude i omiljeni, ali o tome ću suditi tek kada ga sastavim do kraja. Mogućnost testiranja kako se napreduje kroz korake čini da se osećaj postignuća doživljava ranije i češće. Nije na odmet. Ovo je ipak hobi koji treba da pruži uživanje i razonodu.

Idemo dalje. Do sledećeg koraka, pozdrav! 👋

IMG_7359.jpeg
Previous
Previous

Čitanje van struke

Next
Next

Redovno pisanje