Parčanje - tehnika za bržu isporuku

fruite-slices.jpg

U novembru i decembru smo radili na realizaciji stvari koju je najviše ActiveCollab mušterija tražilo - unapređeno sortiranje i grupisanje na My Work stranici.

Dugo smo planirali da unapredimo My Work sekciju u skladu sa zahtevima korisnika, ali smo se dva puta u prošlosti sapleli o taj posao. Oba puta smo se saplitali u traženju rešenja koje smo želeli da napravimo, bez da smo i došli do realizacije. Ulazili bismo u analizu zahteva i mogućih rešenja i zalutali u previše komplikovana rešenja koja od nas nisu bila tražena, ali smo mi mislili da su prava i mi smo želeli da ih pravimo.

Ovaj put nismo želeli da napravimo istu grešku, tako da smo uprostili stvari i išli na to da što brže isporučimo rešenje korisnicima. Baš iz bojazni da ne ponovimo lutanje sa istraživanje, ovaj put smo fiksirali opseg posla unapred i vrlo malo odstupali od onoga što je bilo zamišljeno.

U realizaciju smo ušli tako što smo rasparčali rešenje i parčiće složili tako da što više korisnički prepoznate vrednosti ode pred njih što pre. Proces prvog planiranja i parčanja sam opisao u novom članku u Leksikonu, a primer je zgodan jer pokazuje da je tehnika lako primenljiva na projekte sa unapred zadatim ciljem i opsegom. Koliko god impact mapirali, lean startupovali i OKR-ovalo i dalje će puno posla biti unapred zadato i od nas će se očekivati da rešenje što pre realizujemo. Ne vidimo zašto bismo takve napore odbacivali kao manje vredne i zašto za njih ne bismo koristili najbolje alate koje imamo.

Parčanje je definitivno jedna od najboljih tehnika za dolazak do brze isporuke koje lepo radi i za projekte sa fiksnim opsegom posla. Sledeće je parčanje u poslu gde znamo načelno gde idemo, ali unapred ne znamo ni tačne korake, ni konkretno rešenje, ni kada ćemo biti gotovi. Deluje mi kao da se jedna veća inicijativa na kojoj upravo radimo odmotava na taj način, pa kroz par nedelja ili meseci mogu i to iskustvo opisati. Do tad 👋 sa Fruške Gore.

Fotografija: Jessica Lewis.

Previous
Previous

Creative Selection, kako je bilo razvijati iPhone i Safari za Apple

Next
Next

Hej, ovo menja sve!